Kestepabro VZW


 

Archief

Pater Frans Brouns overleden

In de nacht van 19 op 20 januari jl. is pater Frans Brouns o.p. in het ziekenhuis van Genk overleden. Pater Brouns, geboren in Kessenich op 2 juni 1921 als jongste van een gezin van tien, werkte sinds 1951 in het toenmalige Belgisch-Congo en vanaf 1967 in Peru. Daar was het in het oerwoud gelegen Tocache zijn eerste standplaats. Vanaf 1969 werkte hij in Panao en sinds 1978 in El Carmen, een aan de kust gelegen woestijndorp waar vooral afstammelingen van voormalige negerslaven wonen en waar hij meer dan 20 jaar actief was.

Vooral eind jaren tachtig, ten tijde van de guerrilla, was het leven in El Carmen bijzonder zwaar. De pater uitte zijn diepe bezorgdheid hierover met als gevolg dat onder impuls van Gert Peeters Kestepabro werd opgericht. Kestepabro staat voor KEssenich STEunt PAter BROuns.

In 2001 keerde hij als tachtigjarige terug naar Vlaanderen en verbleef hij in het klooster van de paters Dominicanen in Genk. Terug in België beschouwde hij zijn werk als voltooid en met zijn onwrikbaar geloof in de voorzienigheid wenste hij naar de hemel te gaan, naar diegenen van zijn familie en kennissen die hem al voorgingen.

Nu is de pater heengegaan en ook in het Peruviaanse El Carmen rouwt men. Toen men telefonisch geïnformeerd werd, besliste men onmiddellijk de kerkklokken te luiden om de mensen op de hoogte te brengen. De burgemeester liet de vlag halfstok hijsen, de pastoor zond zijn blijken van medeleven toe. Iemand vroeg om witte bloemen naar de pater te brengen.

Pater Brouns wordt op zaterdag 26 januari a.s. begraven. Om 10u30 is er een afscheidsviering in de kerk van Termien (http://www.kerknet.be/parochie/3948/)