Kestepabro VZW


 

Pater Frans Brouns

Pater BrounsFrans Brouns, geboren te Kessenich op 2 juni 1921, trad in 1942 in bij de orde van de Dominicanen Tijdens zijn theologie studies werd hij op 8 december 1949 in Leuven priester gewijd. Op 26 april 1951 vertrok hij voor het eerst als missionaris naar Kongo. Tijdens de bezetting door de Simba's moest hij zich een half jaar in zeer moeilijke omstandigheden schuil houden in de moerassen. Op 16 April 1965 werd hij als laatste van onze missionarissen bevrijd. Een korte periode werkte hij dan als econoom van het Dominicanenklooster van Genk.

Peru

In juli 1967 vertrok pater Brouns naar Tocache in Peru. In 1969 werd hij pastoor van de uitgestrekte parochie Panao die een 50-tal dorpjes omvat. Tijdens de aardbeving van 1979, toen in Peru 50.000 mensen het leven lieten werd ook Panao zwaar getroffen. Ondermeer de kerk werd volledig vernield maar terug opgebouwd met hulp van de plaatselijke bevolking en met steun uit Europa, o.a. van Kessenich. Sedert oktober 1978 werkte pater Brouns in El Carmen aan het Peruviaanse kustgebied. Samen met broeder Frans zette hij zich op alle vlakken in om de situatie van zijn mensen te verbeteren.

Terug naar vlaanderen

In 2001 keerde pater Brouns terug naar Vlaanderen. Hij verblijft sindsdien in het Dominikanenklooster van Genk, waar broeder Frans Jongen, met wie hij in Peru jarenlang samenwerkte, nu econoom is. Hij genoot er nog jaren van een welverdiende rust, bleef in nauw contact met zijn mensen maar verlangde er toch naar de hemel te mogen gaan. Op 20 januari 2013 ging zijn wens in vervulling.